Skip to content

APS-sensor

Een APS-sensor is een type beeldsensor in een digitale fotocamera om het binnengekomen licht te registreren en vast te leggen. Het is de elektronische veriant van het ouderwetse filmrolletje. De naam APS komt van Advanced Photo System, wat een systeem was voor filmrolletjes van 24mm hoog. Dit als alternatief op de standaard kleinbeeld filmrolletjes van 35mm hoog.

De digitale wereld heeft dit formaat overgenomen met de APS type C sensoren, kortweg APS-C. Ondanks de gestandaardiseerde naam APS-C hebben de verschillende fabrikanten in de praktijk hier toch sensoren van verschillende grootte voor gebruikt.

Hoe ziet het er uit?

foto's volgen

Wat kan ik er mee?

Een foto wordt gemaakt doordat licht wordt vastgelegd. Het licht komt via diverse glazen lenzen de camera binnen. Binnen in de camera zit precies in het verlengde van de lenzen de beeldsensor. Wanneer de sluiter wordt geopend valt het licht op de beeldsensor en zal deze digitale chip het licht omzetten naar een computerbestand (het negatief van vroeger). In dit bestand staat van elk beeldpuntje (pixel) van de beeldsensor beschreven hoeveel licht deze heeft geregistreerd.

Wanneer de digitale camera staat ingesteld op het RAW-formaat, dan zal de camera een kleine voorvertoning ontwikkelen voor weergave op het LCD-schermpje op de camera. Het 'ruwe' digitale negatief kan later op de computer ontwikkeld worden.

Staat de camera ingesteld op het JPEG-formaat, van wordt de foto in de camera zelf ontwikkeld. Het digitale negatief wordt na het ontwikkelen weggegooid.

Evaluatie: voordelen

Het voordeel van APS-sensoren ten opzichte van full frame-sensoren is de prijs. Omdat de sensor een kleiner formaat heeft kunnen ook objectieven hierop aangepast worden. Kleinere objecten bevatten minder glas en zijn daardoor aanmerkelijk goedkoper dan hun grotere broertjes.

Evaluatie: nadelen

Eén van de nadelen van een APS-sensor wat vaak wordt genoemd is dat APS-sensoren ten opzichte van full frame-sensoren kleiner zijn. Dit wordt de crop-factor genoemd. Omdat de beeldsensor fysiek kleiner is, valt er minder licht op de sensor dan wanneer er een zelfde lens wordt gebruikt op een full frame beeldsensor.