Skip to content

Filter

Een filter kun je op de voorkant van je objectief zetten om... ...te filteren. Door middel van een filter kun je bepalen welk licht wordt doorgelaten en welk licht wordt tegengehouden. Je kunt dit vergelijken met een zonnebril. Bij een zonnebril komt al het licht op je af, maar wordt het licht gefilterd waardoor er minder licht doorstroomt naar je oog.

Er bestaan verschillende soorten filters:

  • UV-filter (Ultra Violet-filter)
  • ND-filter (Neutral Density, oftewel grijsfilter)
  • Polarisatiefilter
  • IR-filter (Intrarood)
  • Diverse andere kleurfilters

UV-filter

Een UV-filter houdt ultra violet licht tegen. Op analoge fotocamera's met lichtgevoelig materiaal kon een UV-filter kleurzweem voorkomen. Een kleurzweem ontstond doordat het lichtgevoelige materiaal ook reageerde op UV-licht. UV-licht is voor het menselijk oog onzichtbaar, maar doordat het materiaal al was aangetast kon er bijvoorbeeld een blauwe kleurzweem over de foto liggen.

Digitale camera's hebben hier vrijwel geen last van. Toch is de verkoop van UV-filter er niet minder om geworden. Omdat UV-filters voor het menselijk oog volledig kleurloos en transparant zijn, en daarnaast ook niet erg duur, zijn ze het ideale beschermingsmiddel voor je dure objectief. Zie het alsof je een veiligheidsbril op je camera zet. Je voorste lens is nu beschermt tegen stof en krassen. Mocht je dan toch per ongelijk een kras oplopen dan vervang je natuurlijk liever een UV-filter van 50 euro dan je gehele object van vele honderden (soms zelfs duizenden) euro's.

ND-filter

ND staat voor Neutral Density wat betekent dat het filter exact grijs is. Het filter heeft geen voorkeur voor rood, groen of blauw dus zal het licht slechts dimmen en niet van kleur veranderen. Doordat het ND-filter het licht dimt, wordt de foto bij gelijke instellingen iets donkerder.

Polarisatiefilter

Lichtstralen zijn trillingen. Als iets trilt beweegt het heen en weer. Standaard licht, bijvoorbeeld van de zon, trilt in een plat vlak, zoals een ratelslag zich over een platte vloer voortbeweegt. LIcht wat zich in een plat vlak voortbeweegt is lineair gepolariseerd ligt. Een polarisatiefilter houdt lichtt in een bepaalde richting tegen. Heb je een lineair polarisatiefilter horizontaal gericht (zoals een platte brievenbus in je voordeur) dan zal alleen horizontaal licht doorgelaten worden. Al het licht waarvan de trilling niet exact horizontaal is wordt tegengehouden. Je kunt een envelop die je verticaal houdt dan niet door de horizontale brievenbus duwen.

Wanneer licht wordt gespiegeld in bijvoorbeeld water of in een raam, dan krijgt de trilling een draaiend effect mee. Het licht beweegt zich dan in de vorm van een kurkentrekker voort. Dit gespiegelde licht is dan circulair gepolariseerd. Zet je een circulair polarisatiefilter voor je camera, dan zul je dus veel minder last hebben van spiegelingen. Hierdoor kun je foto's maken van vissen in een schone vijvers, zelfs als je met het blote oog niets anders dan schitteringen in het wateroppervlak ziet.

Infraroodfilter

Een infraroodfilter wordt gebruikt voor het fotograferen van infrarood licht.De naam is dus eigenlijk tegenstrijdig, omdat het niet het infrarode licht wegfilterd. Daarintegen laat het filter slechts infrarood licht door. Al het andere licht wordt tegengehouden.