Skip to content

Grijskaart

Een grijskaart is letterlijk een grijze kaart. Dus gewoon een kaart, en dan grijsgeverfd.

Hoe ziet het er uit?

foto's volgen

Wat kan ik er mee?

De kleur wit is technisch het absolute toppunt van licht. Voeg je alle kleuren licht bij elkaar, dan is dat samen echt wit. In de praktijk zien wij echter heel veel wit waarvan een fotocamera 'denkt' dat het geen wit is. Dat komt omdat een fotocamera gewoon registreert wat hij ziet. Echter door invloeden van daglicht, TL-licht of andere lichtkleuren kan het wit verkeerd geregistreerd worden. Houdt maar eens een wit A4-tje bij een gloeilamp en het papiertje ziet er wat gelig uit. Onder fel TL-licht zal het A4-tje er juist wat blauwer uitzien. Maar het A4-tje zelf verkleurt niet. Dat blijft gewoon wit. Dit fenomeen heet de witbalans.

Wanneer je je foto ontwikkelt dan kun je de witbalans bijstellen. Witbalans wordt berekend op een neutrale kleur. Dat wil zeggen dat de kleur in een RGB-kleurruimte evenveel rood, groen en blauw bevat. Zijn deze waarden gelijk dan is het een neutraal grijze kleur. Bij heel veel rood, groen en blauw gaat het om lichtgrijs. Bij een lage hoeveelheid is het een donkergrijs.

Hier komt de grijskaart om de hoek. Een grijskaart is exact grijs. Geen van de kleuren rood, groen of blauw is dus dominant. Bij het ontwikkelen van de foto kan de witbalans worden bijgesteld door de foto te ijken.

Voordelen

Bij ontwikkelen heb je een ijkpunt.

Nadelen

Het ijken vanaf een grijskaart heeft alleen zin als de vervolgfoto's onder exact dezelfde lichtomstandigheden worden genomen.